top of page

Paripsykoterapiaan?

Paripsykoterapia on mahdollisuus löytää uudenlaista yhteyttä ja ymmärrystä paitsi suhteessa kumppaniin myös omaan itseensä ja muihin ihmissuhteisiin.

© Hannele Salminen

Paripsykoterapia

​

Suhtautuminen elämään, itseen ja toisiin muokkautuu olosuhteissa, joissa itse kukin olemme kasvaneet ja kehittyneet. Myöhemmin saatamme huomaamattamme toistaa aikaisempien suhteiden kaavoja läheisissä suhteissa. Teemme sen tavalla, joka estää oppimasta uutta ja löytämästä ratkaisuja elämässä eteen tuleviin haasteisiin.

​

Joskus nykyistä parisuhdekumppania on vaikeaa erottaa omista peloista ja toiveista. Joudumme tahtomattamme mukaan toisen tiedostamattomaan käsikirjoitukseen ja vedämme kumppanimme mukaan omiin mieleemme piirtyneisiin tarinoihimme. Hieman yksinkertaistaen voisi sanoa, että jokaisessa parisuhteessa elää jännite oman tilan ja suhteessa olemisen välillä. Pohjimmiltaan kaikki parisuhteen vaikeudet liittyvät vaikeuteen hyväksyä toinen sellaisena kuin hän on ja luottaa häneen aidosti erilaisena ja erillisenä omana itsenään.

​

Läheisessä intiimissä suhteessa on mahdollisuus jatkuvasti kasvaa ja kehittyä, tutustua sekä itseensä että toiseen suhteen tarjoaman peilin avulla. Joskus vastaan tulee niin kipeitä asioita, että kasvu uhkaa pysähtyä. Paripsykoterapiassa suhteen kipukohtia tutkitaan turvallisesti ketään syyllistämättä. Huomion keskipisteenä on puolisoiden välinen suhde, jonka tunneilmapiiriä molemmat puolisot osaltaan luovat.

 

Milloin?

​

Jos olette huolissanne suhteesta, on parempi hakea apua ajoissa kuin jäädä odottamaan ongelmien kasautumista. Mieltänne voi askarruttaa jokin erityinen huoli kuten puhumattomuus tai riitely, eroajatukset, seksi, vanhemmuus, tai vain tuntuu, että jotain on suhteessa vialla. Paripsykoterapiassa voimme yhdessä miettiä, mikä voisi auttaa elämää taas virtaamaan ja saada teidät molemmat tuntemaan olonne turvallisemmaksi suhteessa.

​

Miten?

​

Yhteydenottonne jälkeen voimme sopia 1–3 tutustumistapaamista, joiden aikana sovimme yhdessä jatkotyöskentelystä. Suositeltavinta on tavata 1–2 viikon välein säännöllisesti riittävän kauan, että suhteessanne ehtii kehittyä ja vakiintua uudenlaista vuorovaikutusta sekä ymmärrystä itsestä suhteessa toiseen.

 

Voitte hakea Kelalta kuntoutustukea paripsykoterapiaan.

Kuntoutuspsykoterapia | Henkilöasiakkaat | Kela

 

Yksilöterapiaan

​

Voit hakeutua keskustelemaan elämäntilanteestasi tai lähisuhteistasi myös yksin. Voimme yhdessä suunnitella, millainen keskusteluapu tukisi sinua parhaiten.

 

Vanhempainohjaukseen

​

Vanhempainohjauksen tavoitteena on tukea vanhempaa/vanhempia perheen lapsen tai nuoren oman psykoterapiaprosessin aikana. Vanhempainohjauksessa käsitellään lapsen vaikeuksia osana koko perheen tilannetta ja pyritään vahvistamaan lapsen ja vanhemman välistä suhdetta sekä löytämään uusia keinoja kasvatukseen. Vanhempainohjauksessa on mahdollisuus pohtia perheen aikuisten välisiä suhteita ja näiden suhteiden vaikutuksia lapsen hyvinvointiin.

 

Vanhempain ohjaukseen on mahdollista saada Kelalta tukea, ja se toteutuu lapsen

psykoterapiasuunnitelmaan liittyvän suunnitelman mukaisesti.

bottom of page